2010-02-07 13:37:51• hírek • Szatmar.ro

Megoldható feladatok előtt

Kultúra és Tudományok Palotája
Kultúra és Tudományok Palotája

Varsóra, pontosabban a kommunista múltra emlékeztető Kultúra és Tudományok Palotájára figyelt vasárnap kora délelőtt az öreg kontinens futball-társadalma, itt rendezték ugyanis a 14. Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolását, amelynek 2012-ben Lengyelország és Ukrajna ad majd otthont. Jubileumi volt az alkalom, ugyanis 50 évvel ezelőtt rendezték az első tornát, 1960-ban Szovjetunió 2-1 arányban győzte le Jugoszláviát a párizsi döntőben.

Összesen 51 UEFA-tagállam játékosai és szurkolói várták lélegzetvisszafojtva a sorsolást. A csapatokat 9 csoportba sorolták, ahonnan a csoportelsők és a legjobb második automatikusan kijut a tornára, a másik nyolc második pedig pótselejtezőt vív majd egymással. Az urnák mögé olyan nagyságok álltak, mint a lengyel Zbigniew Boniek és Andrej Szarmach, valamint ukrán részről Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko.

Érdekesség, hogy Magyarország eddig 99 Eb.-selejtező meccset vívott, ennél többet csak Szovjetunió/Oroszország - 100-at. Az összesített tabellán a magyarok a 13. helyen állnak, köszönhetően az 1964-ben megszerzett harmadik, valamint az 1972-ben elért negyedik helynek. A jelen viszont korántsem ilyen fényes, utóbbi időpont óta nem jutott ki a tornára a magyar válogatott, jelenleg pedig a 4. kalapban kapott helyett.

Ami Romániát illeti, Razvan Lucescu csapata ott volt a legutóbbi, 2008-as tornán, előtte pedig 1984-ben, 1996-ban és 2000-ben is. A román nemzeti csapatot a második kalapból sorsolták, míg az összesített tabellán 17. helyet foglalja el, legjobb eredménye a 2000-es negyeddöntőbeli részvétel.

Románia végül a D jelű, hat csapatot számláló csoportba került, ahol egyértelmű favorit a második hely megszerzéséért folytatott harcban, mivel a papírforma szerint Franciaországnak „kell" az élen végeznie. A gallok ugyanakkor Raymond Domenech vezetése alatt soha nem villogtak, és ezt a román csapat saját bőrén érezhette a vb-selejtezők során is. Kérdés, a világbajnokság után marad-e tisztségében a mester. Bosznia komoly ellenfélnek ígérkezik, hisz a vb-selejtezők során pótselejtezőig jutott, egy sor fiatal játékosa szerepel jegyzett nyugati csapatokban. Fehéroroszország, Albánia odahaza veszélyes lehet, Luxemburg pedig....hát igazából csak a gólkülönbség lehet a kérdés.

Magyarország az E jelű csoportba került és ismét összemérheti erejét Svédországgal és ezúttal is akad még egy skandináv gárda az ellenfelek között Finnország személyében. Hollandia számára nem lehet gond az első hely megszerzése, míg a második helyért a svédek, a finnek és a magyarok csatázhatnak majd, alapesetben ebbe a harcban Moldova nem szólhat bele, San Marino pedig még úgysem. A két skandináv gárda öregedő csapat benyomását kelti, de Erwin Koeman tanítványai egy harmadik hellyel is elégedettek lehetnek. Igaz, Svédország Ibrahimovic nélkül igencsak sebezhető benyomást kelt.

Ami a többi csoportot illeti, a címvédő spanyolok elégedettek lehetnek, míg érdekes párosnak ígérkezik a német - török, az olasz - szerb és az angol - walesi összecsapás.

A.csoport: Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azerbajdzsán
B.csoport: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra
C.csoport: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer-szigetek
D.csoport: Franciaország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Albánia, Luxemburg
E.csoport: Hollandia, Svédország, Finnország, Magyarország, Moldova, San Marino
F. csoport: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta
G.csoport: Anglia, Svájc, Bulgária,Wales, Montenegró
H. csoport: Portugália, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izland
I. csoport: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Lichtenstein

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: